A vedea, a simţi, a trăi, a cunoaşte


Ziua de 15 octombrie a marcat, la nivel mondial, Ziua Internaţională a Nevăzătorilor, cunoscută şi sub numele de Ziua Bastonului Alb. La fel ca multe alte daruri cu care am fost înzestraţi, ajungem să apreciem sănătatea ochilor cu atât mai mult cu cât suntem în pericol să o pierdem şi ne gândim rareori cât de norocoşi suntem că putem vedea viaţa în jurul nostru, că putem să le zâmbim celor dragi şi să vedem fericirea pe chipurile lor, că putem admira spectacolul naturii şi îi putem privi în ochi pe cei pe care-i preţuim şi-i iubim. A vedea înseamnă a simţi, a trăi, a cunoaşte. Ce putem face pentru a ne bucura cât mai mult timp de acest dar? Ne ajută cu informaţii valoroase domnul profesor doctor Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare.
Domnule profesor, vă rugăm să ne spuneţi care sunt factorii care afectează negativ sănătatea ochilor?
Înainte de a vorbi despre acest subiect ar trebui în primul rând să ştim că ochiul este o extensie a creierului, având aceeaşi structură ca acesta. Sănătatea ochilor este foarte importantă, pentru că, deşi actul vederii are o componentă fizico-chimică esenţială (legată de mediile optice ale ochiului şi de structura retinei), de fapt noi vedem cu creierul. Iată de ce, atunci când structurile ochiului sunt intacte, dar zona de analiză din creier este bolnavă, intervine cecitatea
centrală. Este foarte important să susţinem atât sănătatea ochilor, ca parte periferică a analizatorului optic, cât şi sănătatea creierului, ca parte centrală a analizatorului optic. Dacă una dintre ele nu funcţionează bine, vederea ne este afectată. Zicala „scump ca lumina ochilor” simbolizează, de fapt, totul despre importanţa vederii.
Aşadar, domnule profesor, dacă am înţeles corect, ceea ce ne afectează creierul ne afectează şi ochii?
Întocmai! Având o structură asemănătoare creierului, ochiul este foarte sensibil la radicalii liberi: atât cei generaţi atât în procesele fiziologice, cât şi cei de origine exogenă. În procesele fiziologice se generează radicali liberi în metabolismul bazal, atunci când consumăm alimente de slabă calitate sau nepregătite corect, alimente chimizate (E-uri, arome artificiale), alimente poluate (cu pesticide, îngrăşăminte, metale grele, dioxine, etc.), dar şi ca urmare a fumatului, consumului excesiv de alcool, aerului şi apei poluate şi, deloc de neglijat, expunerii la ultraviolete, care creşte la nivelul mării, la altitudine, în zonele cu capacitate de reflectare mare (suprafeţele apelor, zăpada). Deloc de neglijat este şi faptul că radiaţiile ultraviolete nu sunt în totalitate ecranate nici de nori.
Prin urmare, de ce trebuie să ne ferim dacă vrem să ne protejăm ochii?
Tulburările de vedere influenţează negativ activităţile noastre, motiv pentru care sănătatea ochilor reprezintă un factor esenţial pentru o viaţă de calitate. Ochii sănătoşi sunt limpezi, cu iris luminos, cu o cornee curată, fără vase de sânge vizibile şi cu pleoapele elastice şi odihnite. Ei sunt foarte sensibili, putând fi afectaţi de praf, gaze, ger, vânt, lumină, oboseală sau stări nervoase.
  • O lumină prea slabă oboseşte ochii, iar o lumină prea puternică poate produce chiar o dezlipire de retină.
  • Nopţile pierdute, fumul de ţigară, plânsul irită ochii şi umflă pleoapele.
  • Abuzul de alcool, cafea, ţigări, zahăr, sare (în special sare rafinată), afumături, conserve, sosuri picante şi brânzeturi fermentate obosesc ficatul şi rinichii, determinând îmbolnăvirea ochilor, care devin 
  • obosiţi, roşii şi cu pleoapele tumefiate.
  • Frecatul la ochi, în special cu mâinile nespălate, este extrem de periculos, căci astfel sunt introduşi în ochi microbi şi corpuri străine.
  • Ochelarii de soare nepotriviţi, care nu protejează bine ochii de razele ultraviolete, pot provoca îmbolnăviri ale ochilor, cum ar fi, spre exemplu, glaucomul.
  • Poziţia incorectă a corpului determină o înrăutăţire a circulaţiei sângelui în umeri şi gât care, la rândul ei, înseamnă o reducere a fluxului sanguin spre ochi şi o sporire a presiunii intraoculare.
  • Privitul îndelungat la televizor sau la monitorul calculatorului face ca pleoapele să fie grele şi umflate, iar ochii să fie roşii şi obosiţi. Aceasta se întâmplă din cauza faptului că în aceste condiţii se clipeşte mult mai rar, cea ce face ca circulaţia sângelui prin vasele pleoapelor să fie încetinită şi, în plus, umezirea ochilor să fie împiedicată de privirea fixă. Corneea (partea lucioasă şi curbată de la exteriorul ochiului, care acoperă irisul) controlează 80% din puterea de refracţie a ochiului, ea fiind hrănită cu substanţe provenind din lacrimi. Fluidul din lacrimi este distribuit pe suprafaţa corneei prin clipitul ochiului, care se produce normal o dată la 3 secunde. Astfel, privirea fixă scade numărul de clipiri, provocând uscăciunea ochilor.
  • Există şi unele afecţiuni care, netratate, determină îmbolnăvirea ochilor. Dintre acestea, enumerăm: afecţiuni ale sinusurilor, hipo şi hipertensiunea arterială, reumatismul coloanei vertebrale, bolile renale şi hepatice, diabetul, etc. Dacă ficatul este suprasolicitat din cauza unui regim alimentar toxic sau excesiv de abundent, el oboseşte şi nu poate purifica sângele, afectând circulaţia sanguină şi determinând afecţiuni oculare şi chiar boli degenerative. Atunci când rinichii nu mai funcţionează corespunzător, tensiunea arterială creşte, ceea ce implică îngroşarea arterelor şi apariţia afecţiunilor cardiovasculare. Poate creşte, de asemenea, presiunea intraoculară, contribuind la apariţia glaucomului. În plus, rinichii influenţează capacitatea de dilatare şi contractare a pupilei.
  • Emoţiile negative afectează şi ele vederea. Stresul mintal determină blocarea sistemului nervos, nervii optici şi muşchii oculari fiind şi ei supuşi blocajului.
  • Cu toţii ştim că fumatul dăunează, însă puţini sunt aceia care ştiu că nu doar plămânii sunt afectaţi de acest viciu, ci întregul organism are de suferit. Excepţie nu fac nici ochii, studiile indicând o legătură directă între fumat şi două dintre principalele cauze ale pierderii vederii: cataracta şi degenerescenţa 
  • maculară. Pe lângă acestea, studiile au mai asociat fumatul cu un risc crescut de retinopatie diabetică, sindromul ochilor uscaţi, afectarea nervului optic, ambliopia (ochiul leneş), conjunctivita. Cercetările de specialitate arată că fumătorii care renunţă la acest viciu reduc riscul de degenerescenţă maculară cu 6,7% după un an.
  • Ce putem face în acest sens, domnule profesor?
    În primul rând să conştientizăm faptul că starea de sănătate a ochilor depinde de sănătatea minţii şi a întregului corp. O viaţă echilibrată, fără abuzuri, din care să nu lipsească exerciţiile fizice şi mişcarea în aer liber ne poate ajuta să avem un organism sănătos şi o vedere excelentă. Dieta zilnică trebuie să diversificată şi echilibrată, cu cel puţin 5 porţii de legume şi fructe cât mai colorate şi obţinute în sisteme cât mai naturale, de preferinţă ecologice. Cum astăzi este greu de atins dezideratul unei astfel de diete, precum şi necesarul de antioxidanţi macro, microelemente, vitamine, grăsimi bune, pentru a corecta aceste deficienţe avem la dispoziţie suplimente alimentare de înaltă calitate nutriţională şi biodisponibilitate care să compenseze aceste carenţe. Forever Vision ar trebui să nu lipsească din spectrul alimentar al omului modern, stresat, care trăieşte în zone poluate, deoarece ne aduce cantităţi importante de:
    • Vitamina A – absolut esenţială pentru procesele vederii
    • Vitaminele C şi E – antioxidanţi care protejează retina de efectele radicalilor liberi, zinc, cupru (microelemente necesare bunei funcţionări a sistemelor enzimatice, dar şi a sistemului imunitar)
    • Extract de afine negre – foarte bogat în antioxidanţi, validaţi de timp ca fiind eficienţi pentru o bună vedere, şi mai ales pentru vederea nocturnă)
    • Cisteină – aminoacid esenţial în sistemele de protecţie împotriva radicalilor liberi
    • Extract de crăiţe – extrem de bogat în luteină şi zeaxantină, doi antioxidanţi absolut esenţiali în prevenţia şi tratamentul degenerescenţelor retiniene şi maculare care, netratate, pot duce la orbire)
    • Astaxantină naturală, extrasă din microalge – un component valoros al suplimentului Forever Vision, cu atât mai mult cu cât puţine surse alimentare ne asigură un aport semnificativ din acest antioxidant 
    • extrem de important pentru sănătatea ochilor
    • Resveratrol – un antioxidant implicat în foarte multe procese fiziologice şi al cărui efect global este astăzi evaluat ca fiind unul anti-îmbătrânire.
    • Pe lângă o vedere bună, acest supliment ne asigură şi performanţa vederii prin creşterea acuităţii vizuale, nu numai diurne, ci şi vesperale şi nocturne, precum şi a vederii matinale. Iată de ce doar două tablete de Forever Vision pe zi vor fi un ajutor preţios în menţinerea vederii timp îndelungat, prevenind degradarea structurilor atât de sensibile ale ochilor şi creierului.
      Revenind la informaţia deosebit de interesantă pe care ne-aţi oferit-o, şi anume că ochii au aceeaşi structură ca şi creierul, vă rugăm să ne spuneţi, domnule profesor, ce alte beneficii ne aduce includerea Forever Vision în dieta noastră zilnică?
      Datorită compoziţiei sale bogate în antioxidanţi, Forever Vision are acţiune şi asupra celorlalte structuri implicate în procesul vederii, precum sistemul cardiovascular, sistemul respirator, ficatul, rinichii. Mai mult, pe lângă Forever Vision, aveţi la dispoziţie şi alte suplimente alimentare absolut necesare bunei funcţionări a creierului, şi, implicit, a proceselor vederii: Arctic-Sea (bogat în acizi Omega 3 cu lanţ lung, despre care cercetările de specialitate au arătat că pot preveni uscăciunea ochilor), Forever CardioHealth cu coenzima Q10, Forever Argi+, Forever Ginkgo Plus. Domnule profesor, vă mulţumim pentru aceste informaţii şi sfaturi valoroase şi vă dorim o toamnă rodnică!
      Ştiaţi că:
      • Pe lângă structurile neuronale care asigură vederea, în retină se află şi alţi receptori specializaţi în perceperea succesiunii întuneric – lumină, extrem de importanţi în reglarea bioritmului diurn al tuturor proceselor care se desfăşoară în organismul uman? Iată de ce o bună funcţionare a ochilor (retinei) are o influenţă crucială nu numai în procesul vederii, ci şi în reglarea bioritmurilor circadiene. Dereglarea acestora reprezintă o cauză majoră în special a bolilor cronice şi se poate manifesta de la insomnie, stări de oboseală cronică, dereglarea sistemului imunitar, până la apariţia maladiilor civilizaţiei moderne, inclusiv a cancerelor.
      • „Ochii sunt singura fereastră către sănătate, singurul loc din corp unde putem privi, fără o intervenţie chirurgicală, şi vedea vene, artere şi nervi?”, declara oftalmologul Andrew Iwach, purtător de cuvânt al Academiei Americane de Oftalmologie.
      • Ochii sănătoşi aparţin unui organism sănătos, în care ficatul filtrează bine toxinele, iar rinichiul efectuează o bună eliminare a lor? Atunci când sângele nu este încărcat cu toxine şi rinichii nu sunt suprasolicitaţi, volumul de oxigen şi de elemente nutritive ce ajunge la ochi se măreşte. Iată de ce purificarea organismului influenţează sănătatea ochilor şi contribuie la creşterea performantelor vizuale.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu