ALOE VERA- UN VALOROS ALIMENT FUNCŢIONAL



Celebra plantă, apreciată încă din Antichitate datorită efectelor sale benefice asupra sănătăţii şi frumuseţii, s-a bucurat de atenţia a numeroşi specialişti, care i-au cercetat în detaliu componentele şi proprietăţile extraordinare ale acestora. S-a vorbit, s-au scris şi publicat foarte multe studii ştiinţifice despre efectele detoxifiante, imunomodulatoare, imunostimulatoare, antiinflamatoare şi analgezice ale gelului de Aloe vera. În ediţia de luna aceasta a revistei noastre vă propunem o abordare diferită: Aloe vera – un valoros aliment funcţional. Ne-a ajutat cu informaţii deosebit de utile domnul profesor universitar doctor Gheorghe Mencinicopschi, Directorul Institutului de Cercetări Alimentare Bucureşti.

-Domnule profesor, în primul rând vă mulţumim pentru amabilitatea de a ne fi din nou alături în demersul nostru de punere în lumină a virtuţilor acestei plante milenare. Ce este, de fapt, un aliment funcţional?
Un aliment funcţional este cel care, pe lângă calităţile nutriţionale obişnuite, se adresează unor funcţii fiziologice din organism, oferind anumite beneficii de sănătate dincolo de cele obişnuite, exprimate în general prin scăderea riscului de îmbolnăvire.

-Pornind de la această definiţie, vă rugăm să ne spuneţi de ce este Aloe vera un aliment funcţional?
Răspunsul poate părea simplu la prima vedere, însă în realitate explicaţia este una complexă. Pe
lângă acele componente ale gelului de aloe pe care le vom detalia mai jos, mai există şi altele neidentificate încă, dar cel puţin la fel de importante şi de active şi care contribuie la efectul de matrice alimentară naturală al gelului de aloe. Datorită acestui efect, produsele pe bază de Aloe vera de la Forever Living, realizate în esenţă din gel stabilizat identic din punctul de vedere al compoziţiei cu gelul din interiorul frunzei proaspete de aloe, acţionează ca alimente funcţionale, în principal asupra funcţiilor fiziologice ale pielii, mucoaselor sinusale, nasului, gâtului, sistemului gastrointestinal (stomac, intestine), mucoasei plămânilor şi sistemului genito-urinar.

-Care sunt acele componente valoroase, biologic active, din compoziţia gelului de Aloe vera pe care le aminteaţi mai sus?
AMINOACIZII
> Gelul de Aloe vera conţine 19 aminoacizi din cei 20 care compun proteinele din corpul nostru şi 7 aminoacizi esenţiali din cei 8 pe care organismul nu-i poate fabrica.
> Aminoacizii sunt esenţiali pentru sănătate, ei intrând în compoziţia enzimelor, hormonilor, muşchilor şi celorlalte structuri proteice ale corpului.
VITAMINELE
> A, C, E – vitamine cu rol imunostimulator, antioxidanţi esenţiali în prevenirea stresului oxidativ şi distrugerea radicalilor liberi, care sunt, aşa cum ştim, foarte dăunători, fiind implicaţi în generarea cancerelor, bolilor arteriale, îmbătrânirii premature, inclusiv a cataractei.
> Vitamina A este foarte importantă în special pentru menţinerea acuităţii vizuale pe întuneric.
> Fiind direct implicată în biosinteza colagenului, vitamina C este o componentă esenţială a pielii, cu rol important pentru frumuseţea pielii, sănătatea oaselor şi a tendoanelor şi procesul de vindecare a
rănilor.
> Vitamina E este importantă în prevenirea trombozelor şi aterosclerozei, având efecte benefice asupra vindecării rănilor, fertilităţii şi frumuseţii pielii.
> Vitaminele din complexul B, inclusiv colina sunt implicate în procesul de eliberare a energiei din alimente, în metabolismul aminoacizilor, în felul acesta stimulând dezvoltarea masei musculare.
Aceasta înseamnă o rată ridicată a metabolismului bazal, ceea ce are ca efect arderea grăsimilor şi evitarea apariţiei sau reducerea supraponderabilităţii şi obezităţii. Aspecte cu atât mai importante cu cât ştim că obezitatea este terenul pe care apar bolile civilizaţiei moderne – maladii cardiovasculare (infarct de miocard), cerebrovasculare (accident vascular cerebral), anumite forme de cancer, maladii
neurodegenerative (Alzheimer, Parkinson) şi nu în ultimul rând diabet, în special de tip II, gută (hiperuricemie), artroze, artrite etc.
> Conţinutul său de vitamina B12 reprezintă un punct forte al gelului de Aloe vera, acesta fiind una dintre puţinele surse vegetale de vitamina B12, foarte importantă în sănătatea celulei nervoase.
MINERALELE
> Calciu (esenţial pentru sănătatea sistemului osos), mangan (cofactor la multe enzime), potasiu (important pentru menţinerea echilibrului acido-bazic), magneziu (responsabil pentru excitabilitatea neuromusculară, buna funcţionare a creierului, inimii, muşchilor), zinc (cofactor la multe enzime), crom (important în reglarea glicemiei), fier (extrem de important pentru transportul oxigenului la celule şi ţesuturi).
Mai mult decât atât, avantajul extraordinar este că aceste vitamine şi minerale se regăsesc, în gelul de aloe, în formele cele mai biodisponibile, pe care corpul le poate asimila uşor.
ZAHARURI
> Glucoză, fructoză şi polizaharide de tipul glucomananilor (acemananilor), cu rol imunostimulator.
LIGNINE
> Implicate în procese fiziologice importante (transportul unor substanţe active din preparate de uz extern, topic în straturile profunde ale pielii).
SAPONINELE
> Substanţe cu proprietăţi funcţionale certe, antiseptice, antiagregante (menţin fluiditatea normală a sângelui).
STEROLII (campesterol, sitosterol, lupeol)
> Agenţi antiinflamatori, antiseptici şi analgezici ce contribuie şi la normalizarea nivelului colesterolului.
ACIDUL SALICILIC
> Alături de lupeol, conferă proprietăţi analgezice, calmante.
ENZIMELE
> Lipaza (ajută la digestia grăsimilor), amilaza (sprijină digestia carbohidraţilor complecşi, precum amidonul), celulaza (susceptibilizează celuloza, făcând-o hidrofobă, pentru a reţine apa şi toxinele),
catalaza (cu efect antiinflamator), peroxidaza (antiseptică, antiinflamatoare), carboxipeptidaza (ajută la digestia proteinelor), fosfataza alcalină şi aliaza (ambele cu efecte antiinflamatoare).
FITOHORMONII
> Au rol important în menţinerea sănătăţii
sistemului osteoarticular şi ameliorarea
efectelor menopauzei.

-Însumând toate aceste efecte benefice ale componentelor gelului de Aloe vera, vă rugăm să ne spuneţi, domnule profesor, care este mecanismul său de acţiune asupra organismului nostru.
Având în vedere un aspect esenţial, şi anume acela că frumuseţea vine din interior, iar un organism
sănătos este şi un organism frumos, includerea gelului de aloe în dieta noastră zilnică este importantă atât pentru sănătatea propriu-zisă a organelor, cât şi pentru felul în care ne arată pielea, părul, unghiile. De asemenea, datorită faptului că sunt realizate pe baza unui procedeu patentat de stabilizare, care păstrează intacte componentele gelului, băuturile nutritive Forever Living pe bază de
Aloe vera au un efect benefic asupra sistemului imunitar, echilibrându-i şi întărindu-i funcţia de
apărare a organismului împotriva virusurilor, bacteriilor, fungilor, celulelor canceroase etc.


-De ce este recomandabil ca băuturile nutritive pe bază de gel stabilizat de Aloe vera să se regăsească în dieta noastră zilnică?
Este important să conştientizăm faptul că astăzi trăim într-un mediu poluat, în care aerul, apa, dar şi alimentele conţin substanţe care ne afectează sănătatea, organismul nostru făcând faţă din ce în ce mai greu acestor afecţiuni. Gelul de aloe ajută organismul să facă faţă acestor provocări din mediul extern. Însuşi procesul natural de detoxifiere este stimulat de componentele acestor băuturi. Pe de altă parte, macro şi micronutrienţii esenţiali din produs ajută la reechilibrarea dietei, reduc statusul proinflamator sistemic, care astăzi este, de asemenea, un factor de risc important în apariţia maladiilor cronice. Spre deosebire de alte remedii de sinteză şi datorită efectelor sale imunomodulatoare şi antiinflamatoare, gelul de Aloe vera acţionează în mod natural, reechilibrând funcţiile fiziologice ale organismului, pe care le aduce în parametri normali, într-un mod natural şi fără efecte secundare. Iată, spre exemplu, acemananul. Acest polizaharid component al gelului
acţionează ca imunomodulator, având capacitatea de a accelera sau încetini răspunsul imun şi
echilibrând, astfel, funcţia acestuia.

-S-a vorbit şi continuă să se vorbească din ce în ce mai des despre rolul probioticelor în menţinerea sănătăţii. Ce legătură există între gelul de aloe şi probiotice?
Datorită compoziţiei sale, gelul de Aloe vera are şi un efect prebiotic, de stimulare şi regularizare a microflorei colonice sănătoase. Acest efect prebiotic se traduce, în final, prin întărirea sistemului imunitar şi stimularea detoxifierii la nivel celular, dar şi la nivelul colonului. În asociere cu Forever Active Probiotic, gelul devine un produs sinbiotic, cu efecte amplificate faţă de fiecare component
luat separat.

-Putem, cu alte cuvinte, domnule profesor, să afirmăm că gelul de Aloe vera este un aliment cu multiple virtuţi funcţionale?
Deşi nu sunt un panaceu universal, băuturile nutritive pe bază de gel stabilizat de Aloe vera sunt binevenite în panoplia prevenţiei diferitelor maladii, împreună cu celelalte mijloace care stau la îndemâna medicinei moderne. De aceea, ele nu ar trebui să  lipsească dintr-un stil de viaţă sănătos, cu obiceiuri alimentare adecvate.

-Cum putem fi siguri că produsele pe care alegem să le consumăm ne oferă, într-adevăr, beneficiile despre care ne-aţi vorbit?
Simplul fapt că anumite produse conţin Aloe vera nu garantează şi prezenţa efectelor benefice ale plantei, dacă aceasta nu este cultivată şi procesată corect. De aceea este important, atunci când alegi ce produs pe bază de aloe foloseşti, să ai în vedere seriozitatea şi notorietatea companiei producătoare. Există, din păcate, tot felul de produse care nu numai că nu au acţiune benefică, ci pot fi chiar periculoase. Alegeţi, aşadar, produse ce poartă girul liderului mondial în acest domeniu.

-Cui îi este recomandat să consume gelul de Aloe vera?
Atât persoanelor sănătoase, pentru menţinerea sănătăţii şi prevenirea apariţiei bolilor, cât şi persoanelor cu diferite afecţiuni, alături de tratamentele alopate. În acest caz, rolul său nu este de a vindeca, ci de a ajuta organismul să lupte cu boala. Băuturile nutritive pe bază de gel stabilizat de Aloe vera, incluse într-un stil de viaţă sănătos, cu o dietă diversificată, echilibrată, hidratare corespunzătoare, renunţarea la sedentarism, la excesul de alcool şi la fumat, pot avea chiar efect geriatric (de prevenire a îmbătrânirii precoce şi creştere a duratei de viaţă) şi de creştere a calităţii vieţii.

-Domnule profesor, vă mulţumim încă o dată pentru toate informaţiile deosebit de interesante şi utile pe care ni le-aţi oferit şi vă dorim o vară bogatăîn reuşite!

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu